Болить зуб під коронкою, що робити?

12.06.2021 linked
Автор статті:
Терапевт, Ендодонтист

У сучасній стоматології поряд з металокерамічними коронками все активніше застосовуються безметалеві. Їх установка можлива не тільки після видалення зубного нерва (депульпації), але й на «живий» зуб. У зв'язку з цим ситуації, коли болить зуб під коронкою, стали не такими однозначними. Хворобливість може бути пов'язана як з навколишніми тканинами, так і безпосередньо з самим зубом.

Як би там не було, дії пацієнта цілком очевидні. Якщо болить зуб під коронкою, що робити? Звичайно ж, звертатися до стоматологів. Хворобливість сама не пройде, а от наявна проблема може посилитися. Якщо ж звернутися своєчасно, то зуб під коронкою можна вилікувати, причому навіть не знімаючи ортопедичну конструкцію.

Через що болить зуб під коронкою?

Причини болю в зубі можуть бути різними. Насамперед потрібно розуміти, був попередньо видалений зубний нерв (виконана депульпація) чи ні. Крім цього, значення має й характер болю чи дискомфорту. Хворобливість може виникати у відповідь на гаряче або холодне, після вживання солодкого, через натискання або довільно.

Інформація про те, як болить зуб під коронкою, дозволяє лікарю припустити діагноз. До прикладу, дискомфорт при натисканні може бути ознакою пульпіту (запалення пульпи), при якому потрібне ендодонтичне лікування. Зазвичай для підтвердження діагнозу робиться знімок, що дозволяє також визначити тактику лікування.

Якщо зуб під коронкою депульпований, то найчастіше больові відчуття пов'язані з прилеглими м'якими тканинами. Через тривалий тиск протеза на ясна міг порушитися кровообіг у даній ділянці, а наслідком цього стала біль.

Крім цього, «мертвий» зуб під коронкою може хворіти через неправильне змикання щелеп (якщо протез занадто високий). У цьому випадку мають місце надмірні навантаження на щелепні кістки, а якщо не вжити заходів, то є ризик розвитку кістогранульоми. Вона також викликає хворобливі відчуття.

Причин, через які болить зуб під коронкою, який не був депульпований, більше. Багато з них пов'язані з допущеними при протезуванні помилками, а саме з:

  • неправильною технікою обточування на попередньому етапі. При видаленні надлишкової кількості твердих тканин підвищується ризик розкриття пульпової камери та розвитку пульпіту;
  • застосуванням низькоякісних інструментів, в тому числі бормашин або наконечників. Наслідком цього може бути перегрів зубного нерва та виникнення асептичного запалення;
  • порушенням техніки фіксації коронки (несвоєчасним змивання кислоти з зуба або надмірним засвіченням клею, відповідального за адгезію). Наслідком цього стає підвищена чутливість зуба у відповідь на будь-які подразники.

При наявності живого зуба під коронкою не виключені також каріозні процеси, утворення кореневих кіст і т.д. У всіх випадках потрібна термінова стоматологічна допомога.

Болить зуб під коронкою: що робити?

Перші дії пацієнта при такій проблемі — запис до лікарів нашої клініки «Дент Арт». Вичікувальна тактика нічим добрим не закінчиться. У стоматології буде зроблений знімок, який допоможе визначитися з подальшими діями.

Якщо турбує живий зуб, то, ймовірно, доведеться видаляти зубний нерв. Подібну процедуру можна провести без зняття коронки. У протезі з жувального боку просвердлюють отвір, а через цей доступ проводять усі необхідні маніпуляції з чищенням каналів і їх пломбуванням. На завершення лікування зуба під коронкою отвір у протезі закривають фотополімерною пломбою.

Якщо біль пов'язаний з неправильною підгонкою протеза, то лікар проводить коригувальні роботи. Коли це можливо, підгонка коронки виконується без її зняття.

Якщо дискомфорт пов'язаний із запаленням ясен, то знімати протез, як правило, не потрібно. Для зняття запального процесу можуть бути призначені антисептичні ванночки, нанесення мазей або гелів на ясна й інші медикаментозні заходи.

Вартість послуг
  • Первинний прийом терапевта (огляд, консультація, складання плану лікування)650 грн
Оплата частями privat mono
Стаття носить інформаційний характер, не може бути використана для встановлення діагнозу і не замінює консультацію лікаря. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

Детальніше про послуги