Діагностика стану тканин пародонта

17.12.2021 linked
Автор статті:
Пародонтолог, Терапевт, Ендодонтист

Пародонт, тобто тканини, що оточують зуб, відіграють дуже важливу роль, яку багато хто недооцінює. Саме він утримує зуби, безпосередньо впливає на жувальну функцію, захищає зубний ряд від негативних впливів. При цьому захворювання пародонту, починаючи від гінгівіту і закінчуючи пародонтитом, стають все більш поширеними. І залишати їх поза увагою не можна.

У нас у "Дент Арт" приймає стоматолог-пародонтолог. Цей спеціалізований лікар перевірить стан пародонту та оцінить динаміку змін (для цього складається пародонтограма). Також своєчасна діагностика захворювань пародонту дозволить виявити проблему на ранніх стадіях та ефективно позбутися її.

Чому необхідна перевірка стану пародонту?

Захворювання пародонту можуть бути дуже підступними. На початкових стадіях вони часто не даються взнаки, а в складних ситуаціях небезпечні серйозними ускладненнями. Спочатку може виникати підвищена чутливість та почервоніння ясен, пізніше додається болючість та кровоточивість. А основна небезпека запущених захворювань – розхитування та втрата зубів. Щоб подібного уникнути, і потрібна періодична діагностика у профільних лікарів нашої клініки.

Коли потрібно записатися на діагностику пародонта?

Піти на прийом до стоматолога-пародонтолога необхідно навіть у профілактичних цілях, тобто за відсутності будь-яких стоматологічних скарг. До вагомих причин для перевірки стану навколозубних тканин відноситься наявність таких скарг:

  • поява припухлості та/або болючості ясен;
  • виникнення дискомфорту при пережовуванні твердої їжі;
  • наявність неприємного запаху чи присмаку в ротовій порожнині;
  • поява крові під час чищення зубів.

У групі ризику розвитку пародонтологічних захворювань знаходяться затяті курці, тому їм також рекомендовані систематичні візити до профільного лікаря.

Як виконується діагностика пародонту?

Першим етапом перевірки стану навколозубних тканин є візуальний огляд. Наш стоматолог-пародонтолог не просто оглядає ротову порожнину, а й визначає глибину пародонтальних (зубодесневих) кишень, оцінює поточний функціональний стан тканин. Як основний метод інструментальної діагностики виступає рентген. А на основі всієї отриманої інформації складається пародонтограма.

Що таке пародонтограма та навіщо вона потрібна?

Пародонтограма (вона ж одонтопародонтограма) – це метод діагностики стану пародонту. Її суть зводиться до фіксації (запису на цифрові або паперові носії) даних про ясенну та кісткову тканину кожного зуба. Інформація зазвичай заноситься до таблиці.

Пародонтограма складається на підставі проведених досліджень, включаючи клінічні (огляд та вимірювання глибини пародонтальних кишень) та інструментальні (рентгенографія зубів). Вся наявна інформація структурується, а стану тканин кожного зуба надаються умовні позначення (коефіцієнти).

Завдяки пародонтограмі стоматолог-пародонтолог отримує вичерпну інформацію про стан тканин пародонта конкретного пацієнта, може підібрати ефективне лікування (як консервативне, так і оперативне, наприклад, призначити шинування). Повторне складання пародонтограми, у свою чергу, допомагає оцінити ефективність проведеної терапії.

Не відкладайте візит до профільного лікаря! Чим раніше вдасться провести діагностику, тим простіше позбавитися захворювань пародонту.

Стаття носить інформаційний характер, не може бути використана для встановлення діагнозу і не замінює консультацію лікаря. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

Детальніше про послуги