Як зміцнити зубну емаль?

12.03.2021 linked

Ослаблена емаль (потоншена або зруйнована) підвищує ризик різних стоматологічних проблем, включаючи карієс. Ознакою того, що з емаллю не все гаразд, є підвищена чутливість зубів. Неприємні відчуття з'являються у відповідь на дуже гарячі або холодні, виражено кислі або солодкі продукти.

Якщо подібні симптоми є у вас на фоні загального нормального стану ротової порожнини, то з високою часткою ймовірності потрібно зміцнення емалі. Відповідні заходи можна вжити навіть самостійно, але краще звертатися до професіоналів нашої клініки "Дент Арт" в Києві. Комплексний підхід до зміцнення емалі зубів стане не тільки профілактикою карієсу та інших хвороб, а й запорукою тривалого збереження бездоганної посмішки.

Чому емаль руйнується?

Є кілька факторів, які можуть викликати погіршення стану зубної емалі, в тому числі:

  1. Відсутність або неправильний домашній догляд за ротовою порожниною. В результаті активно розмножуються бактерії, що разом з помилками при виборі засобів гігієни, може прискорити руйнування емалі.
  2. Дефіцит мікроелементів і вітамінів. Незбалансоване харчування, а також нестача кальцію, фтору, фосфору і магнію, викликана іншими факторами, може стати причиною зниження захисних властивостей емалі, її стоншування.
  3. Небажані харчові звички. Послабити емаль і стати причиною виникнення мікротріщин може надмірна любов до солодощів, включаючи солодку газовану воду. Ризики і регулярне чергування холодної та гарячої їжі, припустимо морозива і чаю (кави).
  4. Куріння. Дим не тільки змінює колір зубів, але і підвищує навантаження на емаль. На неї погано впливає хімічний склад сигарет і високі температури.
  5. Механічні ушкодження. Емаль буде пошкоджуватися, якщо використовувати гострі зубочистки, гризти нігті, ручки і т.д.
  6. Хвороби травної системи. Якщо захворювання шлунково-кишкового тракту супроводжуються печією, блювотою, сухістю ротової порожнини, то буде "страждати" вся ротова порожнина, включаючи зубну емаль.
  7. Спадковий фактор. При наявності тонкої або слабкої емалі у членів сім'ї вище ризики відповідних проблем і у вас.

Як зміцнити емаль зубів своїми силами?

Оскільки причини ослаблення зубів можуть бути різними, то і зміцнювати їх потрібно комплексно. Починати можна з самостійних заходів, спрямованих на:

  1. Корекцію харчування і відмову від шкідливих звичок. Рекомендується збагатити свій раціон продуктами з високим вмістом корисних мікроелементів та вітамінів, скоротити вживання солодкого, відмовитися від куріння.
  2. Лікування хвороб. Якщо явних стоматологічних проблем немає, то для зміцнення емалі варто повністю позбутися або взяти під контроль різні патології шлунково-кишкового тракту, розібратися з хворобами ендокринної системи, що впливають на обмінні процеси і надходження необхідних речовин в тканини зубів і ясен.
  3. Застосування паст і гелів з фтором в складі. Попередньо варто проконсультуватися з лікарями "Дент Арт", які допоможуть підібрати оптимальні фторовмісні засоби гігієни конкретно для вас. Такий мінерал як фтор не тільки зміцнює емаль, а й перешкоджає утворенню нальоту.

Професійне зміцнення зубної емалі

Без допомоги стоматолога зміцнити зуби можна не у всіх ситуаціях. Плюс є випадки, коли базові заходи, на кшталт фторовмісних паст або коригування харчування, не дають бажаних результатів. У зв'язку з цим найефективнішим способом зміцнення емалі є звернення в нашу клініку в Києві. Ми використовуємо такі методики:

  • фторування. Це процедура, яка на відміну від використання фторовмісних паст, гарантує проникнення фтору глибоко в емаль, що забезпечить її зміцнення та відновлення;
  • ремінералізація. В ході такого методу на зуби наноситься склад, багатий різними мінералами. Він формує тонку плівку на емалі зубів, зміцнює її і підвищує захисні властивості.
Стаття носить інформаційний характер, не може бути використана для встановлення діагнозу і не замінює консультацію лікаря. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

Детальніше про послуги