Що робити при вивиху зуба?

18.02.2022 linked
Автор статті:
Терапевт, Хірург, Ендодонтист

Результатом травми може стати вивих зуба — ситуація, коли коронка зміщується в лунці. Найчастіше таке характерно для іклів та передніх верхніх зубів. Якщо відбувся вивих зуба, не намагайтеся повернути його на місце самостійно і не чиніть жодного тиску на пошкоджений зуб, навіть якщо його змінена позиція заважає нормально закрити рот.

Навіть якщо зуб після удару здається цілим і неушкодженим, рекомендується перевірити, чи не пошкоджений нерв і/або не зламаний корінь. Тому у випадку наявності будь-яких травм варто звертатися до професіоналів. Докладніше про те, як варто діяти при вивиху зуба, розкажуть наші досвідчені лікарі.

Вивих зуба: різновиди та симптоми

Виділяють кілька видів такої травми, кожна з яких має свої характерні риси:

  • неповний вивих зуба. У цьому випадку зубна коронка зміщується або розвертається навколо осі. З'являється патологічна рухливість, але зуб тримається в лунці. Дотики викликають гострий біль, через що часом пацієнт не може зімкнути зуби. До інших проявів належать кровоточивість, темний набряк та припухлість ясен. Такий вивих може супроводжуватися руйнуванням нервово-судинного пучка зуба (пульпи);
  • повний вивих зуба. У цьому випадку коронка випадає, утворюється лунка, є втрата крові, ясна опухають та синіють. Повний вивих зуба більш характерний для молочних зубів, оскільки вони не настільки міцні;
  • вбитий вивих. Внаслідок пошкодження коронка «входить» у ясна (або повністю, або частково). Ясенна тканина кровоточить, виникає припухлість. Вбитий вивих несе небезпеку руйнування пульпи та дроблення кореня. Якщо це вивих молочного зуба, то є ризик порушення формування постійного зуба, тому дуже важливо відвідати з дитиною нашого стоматолога.

Чому виникає вивих зубів?

Переважно це результат травми, удару чи падіння. Саме так зазвичай відбувається вивих молочного зуба. У дорослих таке пошкодження може бути спровоковане й іншими причинами, а саме:

  • відкушуванням дуже твердої їжі;
  • шкідливими звичками, пов'язаними з любов'ю відкривати щось зубами (наприклад, ковпаки пляшок);
  • невдалим видаленням зуба, що негативно вплинуло на сусідів.

Для дітей перших років життя це досить типова травма. При цьому вбитий вивих зуба є досить небезпечним, адже може стати причиною руйнування зубного дна і порушити розвиток постійного зубного ряду.

Діагностика зубного вивиху

Візуально визначити вид пошкодження зуба може лише досвідчений стоматолог. Крім того, огляд часто не дає вичерпної інформації про те, чи є пошкодження пульпи, навколозубних тканин і т.д. Тому для оцінки наслідків травм потрібні додаткові обстеження. У нас у «Дент Арт» у такому разі рекомендовано КТ зубів, яке допоможе отримати цілісне уявлення про стан пошкодженої одиниці та тканин навколо неї.

Лікування вивиху зуба

Перша рекомендація щодо лікування вивиху — звернення до нашої клініки якомога раніше після травми. Так, навіть після повного вивиху в перші 30 хвилин можна зберегти зуб.

При вбитому та неповному вивиху можливість збереження зуба визначається за результатами діагностики. Пошкоджена одиниця може бути зафіксована за допомогою шини. При травмуванні пульпи проводиться ендодонтичне лікування із пломбуванням каналів. Усі лікувальні маніпуляції виконуються зі застосуванням анестезії, щоб пацієнт не відчував болю.

Якщо вивих зуба складний і зберегти зуб не можна, то наш хірург виконає його видалення та інші необхідні дії (очищення рани, накладання швів, якщо потрібно). Також ми запропонуємо оптимальні варіанти відновлення за допомогою імплантації та протезування.

Стаття носить інформаційний характер, не може бути використана для встановлення діагнозу і не замінює консультацію лікаря. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

Детальніше про послуги