Флюс (періостит). Симптоми, причини та лікування

18.04.2022 linked
Автор статті:
Терапевт, Хірург, Ендодонтист

Періостит (в народі — флюс) — це стоматологічне захворювання, що супроводжується запаленням окістя. Його викликають різні інфекції, у тому числі стрептококи та стафілококи. Зазвичай хвороба є наслідком інших запальних патологій у ротовій порожнині, включаючи гінгівіт, пульпіт із запущеним карієсом, періодонтит.

Лікування періоститу в Києві здійснюють наші лікарі-стоматологи «Дент Арт». Рекомендуємо звертатися за допомогою при перших підозрах на флюс. У такому разі досягти хороших результатів дозволить консервативне лікування у лікаря-терапевта. При прогресуванні хвороби терапію проводить стоматолог-хірург.

Чому виникає флюс?

Спровокувати періостит можуть як запальні патології, так і травми. У поодиноких випадках запалення окістя є наслідком системних патологій організму. Переважно флюс є ускладненням пульпіту, коли відбувається ураження інфекцією навколозубних тканин (періодонтит), а потім, за відсутності лікування, і окістя.

Симптоми періоститу

До типових проявів флюсу належать:

  • незначна набряклість над яснами;
  • збільшені лімфатичні вузли;
  • наявність проблемного зуба з ознаками пульпіту чи запалення навколозубних тканин;
  • біль, який охоплює не тільки зуб і щелепу, але й поширюється на шию, скроню тощо;
  • візуально помітний набряк щоки;
  • обмеження рухливості нижньої щелепи;
  • загальне погіршення самопочуття, включаючи втрату апетиту, безсоння, слабкість, підвищену температуру тіла.

Діагностика періоститу

Діагностувати флюс наші досвідчені стоматологи в «Дент Арт» можуть на підставі скарг пацієнта та огляду ротової порожнини. Зовнішніх ознак зазвичай достатньо, щоб виявити запалення окістя. Але також важливо визначити стан м'яких і твердих тканин щелепи, оцінити межі запального процесу, а для цього необхідні додаткові інструментальні дослідження, а саме рентген або КТ. Така діагностика також допоможе нашому лікарю визначити потрібну тактику лікування.

Лікування періоститу в «Дент Арт»

Тактика терапії залежить від форми та стадії патології. Так, гострий серозний періостит зазвичай лікують консервативними методами, включаючи прийом лікарських засобів, санацію вогнищ карієсу та інших запальних процесів, процедури полоскання тощо.

У занедбаних випадках хвороби, коли вона переходить у гнійний флюс, показані хірургічні методи лікування. Наш стоматолог-хірург у «Дент Арт» дотримується наступної послідовності маніпуляцій:

  • проведення діагностики для виявлення показань до хірургії;
  • знеболювання (використовується місцева анестезія);
  • виконання розрізу ясен у безпосередній близькості до флюсу. Отвір допомагає вийти гнійному вмісту;
  • встановлення дренажу. Він необхідний для подальшого відтоку гною та повного очищення вогнища інфекції.

У разі наявності додаткових показань проводиться видалення зуба.

Додатково призначаються антибактеріальні препарати та інше медикаментозне лікування. Також визначається дата повторного візиту для видалення або заміни дренажу. Плюс наші хірурги дають рекомендації щодо догляду за порожниною рота в домашніх умовах.

Важливо! Періостит потребує кваліфікованої медичної допомоги. Спроби самолікування флюсу загрожують ускладненнями, включаючи гнійне ураження, розвиток остеомієліту (з окістя запальний процес переходить на кістку щелепи). Особливо небезпечні при періоститі безконтрольне застосування антибіотиків та зігрівальні компреси.

Стаття носить інформаційний характер, не може бути використана для встановлення діагнозу і не замінює консультацію лікаря. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

Детальніше про послуги