Конусно-променева томографія (КТ зубів)

01.10.2021 linked
Автор статті:
Терапевт, Хірург, Ендодонтист

Конусно-променева томографія (вона ж КПКТ або КТ зубів) — це один з найбільш інформативних методів діагностики в сучасній стоматології. Він дає деталізовані тривимірні зображення зубів і щелеп, дозволяючи точно оцінити їх стан та виявити навіть приховані патології. Отримана інформація допомагає поставити діагноз і підібрати оптимальний варіант лікування в кожному конкретному випадку.

Додаткові діагностичні відомості лікарям-стоматологам забезпечує обробка отриманих 3D-знімків КТ зубів в спеціальному ПО. Ми в клініці «Дент Арт» використовуємо для цього штучний інтелект Diagnocat. Але давайте про все по порядку.

КТ зубів: підвищена увага до деталей

За допомогою комп'ютерної томографії можна оцінити стан всієї зубощелепної системи. А завдяки численним фільтрам і можливості детального розгляду кожного зуба в різних проекціях і площинах наші лікарі-стоматологи можуть приділити увагу найдрібнішим деталям, які не відображають інші види досліджень. Так, конусно-променева томографія допомагає виявити наступне:

  • карієс на стадії плями (початкове ураження);
  • додаткові зубні канали;
  • каріозний процес під пломбувальним матеріалом (вторинний карієс);
  • різні мікропошкодження зуба, включаючи мікротріщини;
  • новоутворення зубощелепної системи.

Тривимірний знімок можна багаторазово збільшувати й уважно розглянути проблемну зону під потрібним ракурсом. Без КТ зубів такі дрібні дефекти можуть бути просто не помічені.

Ще більше корисної інформації, причому не тільки про порожнину рота

Отриманий за допомогою комп'ютерної томографії тривимірний знімок забезпечує лікарям-стоматологам максимум діагностичної інформації. Цілісна картина вимальовується щодо стану не тільки ротової порожнини або всього зубного ряду, а й кісток нижньої та верхньої щелеп, верхньощелепних пазух і т.д.

По-перше, ці відомості дуже цінні для профільних лікарів. Наприклад, наш ортодонт завантажить отримані в результаті КТ дані в спеціальне програмне забезпечення, що допоможе спланувати виправлення прикусу. Також тривимірні знімки корисні при імплантації. Вони дозволяють оцінити стан кісткових тканин, визначити вид необхідної підготовки (операції кісткової пластики) та / або переконатися в доцільності / можливості імплантації вилицевих імплантатів.

По-друге, знімки комп'ютерної томографії нерідко допомагають стоматологам направити пацієнта до інших вузьких спеціалістів, наприклад, до отоларинголога (ЛОРа).

КТ зубів і прогресивні технології

Додаткові діагностичні можливості з КТ на руках забезпечує спеціальне програмне забезпечення. У нашій клініці «Дент Арт» використовується штучний інтелект Diagnocat. Ця програма допомагає детально вивчити не тільки стан проблемного зуба, але й інші важливі параметри, на зразок:

  • стану кісткових тканин (важливо при плануванні одноетапної імплантації);
  • висоти кістки та відстані до гайморових пазух (ця інформація потрібна при імплантації зубів верхньої щелепи);
  • відстані від зуба мудрості до нижньощелепного нерва, а також його позиції в кістці.

У програмному забезпеченні є інструменти для відповідної обробки тривимірних знімків і здійснення необхідних замірів.

А ще штучний інтелект допомагає виключити людський фактор при аналізі результатів КТ зубів. Він дозволяє неупереджено виявляти найрізноманітніші дефекти, включаючи мікротріщини, будь-які зміни в кісткових тканинах і самих зубах і багато іншого.

Стаття носить інформаційний характер, не може бути використана для встановлення діагнозу і не замінює консультацію лікаря. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

Детальніше про послуги