Патологічна стертість зубів

26.02.2021 linked
Автор статті:
Гнатолог, Ортопед

Патологічна стертість - це процес, в ході якого відбувається скорочення висоти і стоншення зубів через зменшення твердих тканин. Також можлива і комбінована патологія, коли скорочується відразу і товщина, і висота зубів.

Патологічна стертість може зачіпати окремі жувальні зуби верхньої або нижньої щелепи або цілком весь зубний ряд. Сильно зношується не тільки емаль, а й дентин зубів.

Якщо ви підозрюєте відповідну патологію зубів, звертайтеся в нашу клініку "Дент Арт" в Києві. Досвідчені стоматологи допоможуть усунути причини патологічної стертості і відновити пошкоджену емаль і / або тканини зуба.

Через що відбувається патологічна стираємість зубів?

Витончення емалі та інших тканин зубів вважається фізіологічним процесом. Але в нормі він відбувається досить повільними темпами. Так, припустимо висота горбків жувальних зубів знижується плавно, а зміни що відбуваються в нижній щелепі компенсуються аналогічними процесами у верхній, так що загальні навантаження виявляються збалансованими.

Патологічна стертість відбувається швидкими темпами, руйнується емаль і дентин зубів, підвищується чутливість, з'являється біль, крім того виникають проблеми з скронево-нижньощелепним суглобом (СНЩС), є надмірне напруження жувальної мускулатури. При запущеній патології пацієнти скаржаться на головні болі або болі в районі шиї, сухість в ротовій порожнині й інші неприємні симптоми.

Причинами патологічної стертості зубів зазвичай є наступне:

  • функціональні перевантаження в результаті втрати зубів і / або помилок в ході протезування;
  • зовнішні впливи, включаючи використання абразивних паст, променеве навантаження, шкідливі звички;
  • бруксизм (мимовільний скрегіт зубами);
  • порушення прикусу;
  • аномалії розвитку емалі і / або твердих тканин зубів;
  • загальні захворювання травної, нервової або ендокринної системи.

Найчастіше результатом патологічної стертості є не один, а відразу декілька перерахованих факторів.

Прояви надмірної втрати зубних тканин

Першим симптомом аномального стирання емалі з дентином виступають візуально помітні зміни в формі зубів: вони стають відчутно нижче або тонше, під стертою емаллю видніється жовтий дентин. Далі підвищується чутливість і з'являється біль.

До інших ознак патологічної стертості зубів відноситься:

  • зміна співвідношення зубів нижньої щелепи і верхньої;
  • зміни форми обличчя, включаючи поглиблення носогубних складок, ефект "беззубого рота" при посмішці. Людина виглядає явно старшою за свої роки;
  • дисфункція СНЩС, яка супроводжується клацанням, "заклинюванням" щелепи, раптовим змиканням зубів, сильним головним болем.

При перших же проявах патологічної стертості зубів варто звертатися в нашу клініку в Києві. В цьому випадку можна уникнути більш серйозних проблем, включаючи порушення в роботі СНЩС.

Лікування патологічної стертості зубів

У нас в "Дент Арт" передбачається комплексне лікування даної патології зубів, яке націлене на:

  • усунення першопричин стирання тканин зубів;
  • відновлення правильної форми стоншених зубів;
  • нормалізацію прикусу для досягнення фізіологічного змикання нижніх зубних рядів з верхніми.

При зверненні на ранніх стадіях патологічної стертості, як правило, досить виконання шліфування гострих крайових поверхонь емалі і виготовлення спеціальних кап, що надягають на ніч.

Завдяки капам зуби під час сну не будуть тертися один об одного, жувальна мускулатура щелепи людини буде розслаблятися, що позитивно позначиться на стані емалі і твердих зубних тканинах.

Якщо патологія запущена, то ефективним способом лікування буде протезування зубів. Попередньо потрібна ортопедична підготовка СНЩС і м'язів щелеп, адже при сильній стертості часто змінюється і прикус. Тому пацієнтам з вираженим патологічним зменшенням висоти і / або товщини зубів також показані капи, але для цілодобового носіння. Після кількох тижнів використання кап можна нормалізувати щелепну мускулатуру і прикус, після чого приступати до протезування.

При патологічній стертості зубів перевагу сьогодні надають вінірами і коронкам. Перші дозволяють звести до мінімуму або зовсім відмовитися від препарування (попереднього шліфування зубів). А протезування коронками дає можливість домогтися високої міцності при відмінній естетиці.

Стаття носить інформаційний характер, не може бути використана для встановлення діагнозу і не замінює консультацію лікаря. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

Детальніше про послуги