Чому варто вибирати цирконієві коронки?

04.06.2021 linked
Автор статті:
Гнатолог, Ортопед

Сьогодні цирконієві коронки — це найбільш прогресивний спосіб протезування, який активно рекомендують використовувати стоматологи та все частіше вибирають далекоглядні пацієнти.

Відповідні ортопедичні конструкції можна вважати досить молодими (широко затребувані лише в останні 15 років), але за своїми естетичними й експлуатаційними характеристиками вони дають фору будь-яким аналогам. Що вже говорити, якщо коронка на зуб з діоксиду цирконію не відразу буває виявлена ​​навіть досвідченим стоматологом, адже вона максимально природно виглядає в зубному ряду. У той же час матеріал, з якого виконується такий протез, відноситься до безметалевої кераміки та характеризується масою інших незаперечних переваг, а саме:

  • найвищою довговічністю та міцністю;
  • 100% біологічною сумісністю та гіпоалергенними властивостями;
  • відмінною передачею кольору, якою не похвалиться жодна металокерамічна коронка на зуб.

Цирконієві коронки мають лише один відчутний мінус — високу вартість, але це об'єктивна плата за явні переваги таких ортопедичних конструкцій.

Чому цирконієві коронки такі хороші?

Головні переваги використання таких протезів обумовлені матеріалом їх виготовлення. Так, коронка на зуб з діоксиду цирконію характеризується наступними перевагами:

  • низька теплопровідність. Ця особливість дозволяє ставити такі коронки на «живі» зуби, а виражено гаряча або холодна їжа та напої в результаті не створять дискомфорту й не завдаватимуть болю;
  • висока механічна міцність. Як наслідок, дана коронка підійде не тільки для зубів зони посмішки. Ортопедична конструкція з цирконію відмінно справляється і з жувальними навантаженнями;
  • невелика загальна товщина. Як результат, попереднє препарування обмежується видаленням поверхневих зубних тканин товщиною до 0.4-0.6 мм. Якраз ця особливість робить цирконієві коронки кращим вибором для передніх зубів;
  • біологічна сумісність. Діоксид цирконію не викликає алергічних реакцій (на відміну від металів) і є інертним матеріалом по відношенню до слини (не окислюється), харчових барвників і т.д. А ще коронка на зуб з діоксиду цирконію захищена від зубних відкладень;
  • природне забарвлення та природна напівпрозорість, властива натуральній зубній емалі. Така коронка не виділяється на тлі своїх зубів, до того ж не «видає» її ні яскравий сонячний колір, ні люмінесцентні лампи;
  • великий термін служби. Такі коронки служать не менше 15 років, а при належному догляді за ротовою порожниною їх довговічність здатна перейти межу 20-25 років.

Коштують цирконієві коронки дорожче за аналоги. Але різниця в ціні поступово знижується. Наприклад, у «Дент Арт» якісні конструкції з цирконію коштують менше 9000 грн, тоді як металокерамічні — майже 6000 грн. Але виграш з боку естетики та експлуатаційних властивостей для пацієнта значно важливіший, ніж ця різниця.

Коли ставиться коронка на зуб з діоксиду цирконію?

Ясна річ, що фінансові можливості в усіх різні, до того ж при протезуванні майже завжди є можливість вибирати з кількох альтернативних варіантів. Коли ж краще поставити цирконієві коронки? Ось основні показання:

  • наявність алергічних реакцій на метал;
  • бажання виконати протезування на найвищому рівні, тобто відновити не тільки функціональність, але і втрачену естетику. Без сумніву, цирконієві коронки — це кращий вибір для відновлення зубів зони посмішки, коли вініри й інші накладки використовувати вже не можна (через серйозні руйнування коронкової частини зуба).

Також ці коронки доречні й у інших випадках, в тому числі для:

  • зміцнення будь-якого зуба після ендодонтичного лікування;
  • відновлення становища, форми та розмірів зуба;
  • шинування зубів при пародонтозі й т.д.
Стаття носить інформаційний характер, не може бути використана для встановлення діагнозу і не замінює консультацію лікаря. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

Детальніше про послуги