Підготовка до ортодонтичного лікування

10.04.2021 linked

Щоб ефективно виправити неправильний прикус, а все ортодонтичне лікування пройшло гладко, досить швидко і без якихось проблем, потрібна правильна підготовка до нього. Давайте розбиратися, що вона в себе включає?

Лікуємо зуби перед початком носіння брекетів або кап

Перше правило підготовки до виправлення прикусу полягає в необхідності позбавлення від основних стоматологічних проблем. Потрібно попередньо зробити наступне:

  • вилікувати карієс;
  • зняти зубні відкладення;
  • реставрувати зруйновані зуби;
  • видалити зуби, якщо відновлення неможливе.

Вид необхідних вам ортодонтичних апаратів не має значення, будь то брекет-системи, інші незнімні конструкції, знімні капи або пластинки. Лікування зубів повинно передувати носінню будь-яких з них.

Для діагностики стану зубів і ротової порожнини зазвичай досить виконання панорамного знімка. Він дозволить виявити карієс під пломбами і в міжзубних просторах, допоможе оцінити стан раніше пролікованих кореневих каналів і переконатися у відсутності осередків інфекції. Ще панорамний знімок дасть інформацію про стан зубів мудрості, в тому числі з тими "вісімками", що не прорізалися.

Виконуємо комплексне діагностичне обстеження

Панорамними знімками підготовка до усунення дефектів прикусу не обмежується. Ортодонтичне лікування неможливе без комплексної діагностики, а саме:

  • зняття цифрових відбитків зубів;
  • аналітики 3D моделей;
  • рентгенологічного обстеження, в тому числі телерентгенограми (ТРГ) голови.

ТРГ в бічній проекції дозволяє оцінити пропорції різних частин обличчя (нижньої, середньої і верхніх зон), а також з'ясувати наскільки гармонійна і пропорційна зубочелюстная система конкретної людини. Найбільша інформативність забезпечується при отриманні зображень в різних площинах.

В ході аналізу отриманих даних телерентгенограми можна виявити різні особливості будови зубощелепної системи людини. Перш за все ТРГ допомагає зрозуміти, чому виник неправильний прикус, а з урахуванням причин підібрати оптимальну тактику лікування.

У нашій клініці "Дент Арт" в Києві для виконання різних рентгенологічних обстежень використовується сучасний діагностичний апарат - конусно-променевий комп'ютерний томограф (скорочено КЛКТ). Його застосування в стоматології забезпечує наступні відчутні переваги:

  • скорочення термінів проведення обстеження, що в свою чергу мінімізує променеве навантаження на організм. Її доза в цьому випадку дійсно мала, тому будь-які пов'язані з випромінюванням ризики для пацієнта зводяться до нуля;
  • максимальна інформативність. За допомогою КЛКТ можна виконати одне обстеження, а ортодонт отримає весь необхідний йому для аналізу спектр даних;
  • точність і знімки в трьох проекціях. Після комп'ютерної томографії голови в розпорядженні ортодонта будуть високоточні дані в необхідних йому трьох проекціях. Це дозволить не тільки оцінити всі особливості розвитку зубощелепної системи, а й виявити приховані патології.

Визначаємо причини неправильного прикусу і тактику лікування

Проведена діагностика (перш за все ТРГ голови в бічній проекції) дозволяє виявити причини дефектів прикусу.

До основних причин ортодонтичних проблем відносять:

  • власне зуби;
  • форму і розміри нижньої і верхньої щелеп;
  • розташування зубощелепного апарату щодо основи черепа;
  • комплекс цих факторів, наприклад, викривлення зубів і зміна положення щелеп.

Якщо основна причина в неправильній позиції зубів, то ортодонтичне лікування буде зведено до підбору брекет-систем або спеціальних прозорих кап (елайнерів). В інших випадках може знадобитися додаткова консультація зі стоматологом-гнатологом.

Стаття носить інформаційний характер, не може бути використана для встановлення діагнозу і не замінює консультацію лікаря. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

Детальніше про послуги