Видалення імпланту зуба

03.12.2021 linked
Автор статті:
Хірург, Хірург-імплантолог

Імплантація сьогодні вважається найкращим способом відновлення втрачених зубів. При виборі якісних імплантаційних систем та дотриманні базових рекомендацій щодо догляду, імплантат прослужить Вам все життя. Але в 1-3% випадків проведення імплантації може не завершитися очікуваними результатами. І якщо відбудеться відторгнення імпланта (він не прижився), буде потрібне його видалення.

Звертаємо увагу! Якщо імплантація проводилася в нашій клініці «Дент Арт» і потрібно видалити імплант зуба, то процедура реімплантації, як правило, здійснюється безкоштовно.

Ми розповімо докладніше, чому можливе відторгнення імпланта, які симптоми такого ускладнення та як виконується лікування.

Коли потрібно видалити імплант?

Імплантація зубів — відповідальна процедура, але здебільшого причинами відторгнення штучного кореня є чинники, які не залежать від компетенцій хірурга-імплантолога та використовуваної імплантаційної системи (якщо вона якісна). Видалення імпланта зуба може бути потрібне при:

  • травмі щелепи, отриманої після проведення імплантації;
  • порушення правил гігієни ротової порожнини, які провокують запальні процеси та серйозні захворювання;
  • нехарактерної реакції організму (алергія, збій в імунній системі);
  • недотримання інших приписів лікаря, включаючи зловживання шкідливими звичками;
  • недостатнє попереднє обстеження до проведення імплантації або приховування пацієнтом наявних хронічних патологій, які можуть стати причиною відторгнення імпланта.

Вже після цих факторів йдуть причини, пов'язані з якістю імплантату та лікарськими помилками. Так, потрібне видалення імпланта може бути, після закінчення його терміну служби або наявності дефектів у ньому. Подібне властиве для імплантаційних систем сумнівних виробників із низькою вартістю.

До лікарських помилок, які провокують відторгнення імпланта, належить:

  • неправильне розташування титанового стержня у кістці;
  • порушення протоколу проведення імплантації;
  • застосування несправного обладнання;
  • інші помилки, включаючи неповну попередню діагностику, неправильний вибір технології (протоколу) відновлення зубів.

Симптоми того, що імплантація не мала успіху

На повне приживлення імплантату потрібно до 6 місяців. Відповідно, і симптоми відторгнення, як правило, можуть проявитися протягом цього періоду.

Насторожити мають такі симптоми:

  • виникнення хворобливих відчуттів у зоні вживлення імпланта;
  • почервоніння та набряк ясен;
  • виділення крові, сукровиці, гною;
  • неприємний запах із ротової порожнини;
  • підвищення температури тіла.

Подібні симптоми ще не означають, що потрібно видалити імплант. Але важливо відразу ж звертатися до нашої клініки «Дент Арт», щоб вжити заходів. Можливо, вдасться обійтися консервативним лікуванням, яке дозволить зняти запальний процес та уникнути видалення.

Як відбувається видалення імпланта зуба?

При неможливості збереження штучного кореня шляхом терапевтичних заходів здійснюється хірургічна операція з видалення імпланта. Вона виконується під місцевою анестезією, а перед безпосереднім видаленням потрібне зняття коронки.

Реімплантація (повторна імплантація) відразу після видалення не проводиться. Як правило, потрібно кілька місяців на відновлення як кістки, так і м'яких тканин у зоні імплантації. Ризики ускладнень при повторній імплантації за дотримання всіх рекомендацій мінімальні (близько 1%).

Стаття носить інформаційний характер, не може бути використана для встановлення діагнозу і не замінює консультацію лікаря. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

Детальніше про послуги