Кофердам. Що це та навіщо використовується?

06.09.2021 linked

У нас у «Дент Арт» лікування зубів проводиться за сучасними стандартами. А це означає, що використовується кофердам. Що це таке та для чого потрібно?

Кофердам (ще його називають рабердам) — це еластична хустинка, виготовлена з латексу. Використовується він для ізоляції зубів під час їх лікування. Наші стоматологи застосовують кофердам в різних випадках, у тому числі при:

Для чого потрібен кофердам в стоматології?

Лікування зубів з кофердамом стало сучасним стоматологічним стандартом не випадково. Ізоляція потрібна з двох основних причин:

  1. Захищає порожнину зуба від попадання слини та вологи, які порушують адгезію пломбувальних матеріалів до зуба. Кофердам підвищує стерильність у місці виконання лікувальних маніпуляцій. Відповідно, і результати лікування підвищуються. Раніше для цієї ж мети безальтернативно застосовувалися ватні валики. Правда, у них відчутно більше мінусів. По-перше, вони створюють незручності для пацієнта. По-друге, гірше, ніж кофердам, захищають від слини.
  2. Оберігає дихальні шляхи. Лікування зубів нерідко передбачає застосування агресивних розчинів. Вдихання їх парів і навіть потрапляння на слизові оболонки не рекомендовані: можуть стати причиною хімічних опіків. Щоб виключити такі ризики, й застосовують коффердам. Плюс він не дозволить випадково вдихнути / проковтнути дрібні предмети, на зразок осколка зуба.

Додаткові переваги кофердама

Спеціальна ізоляція під час лікування зубів забезпечує й інші плюси:

  • до рота не потрапляють крихти, що виникають під час свердління зуба;
  • щоки, язик і губи не можуть бути випадково пошкоджені стоматологічними інструментами;
  • слину не потрібно збирати в роті або постійно спльовувати: її можна спокійно ковтати.

Що буде, якщо не застосовувати кофердам?

Без якісної ізоляції довговічність результатів лікування падає, а ризики рецидивів хвороби — навпаки підвищуються. В даному випадку напрошуються аналогії з укладанням нового асфальту в дощову погоду. Чи є шанси, що в цьому випадку нове покриття прослужить довго? Так, є. Але що більш імовірно в такому випадку? З настанням наступної весни асфальт стане непридатним.

Аналогічно й із пломбами. Якщо не використовувати кофердам, то на зуб може потрапити слина або волога. У цьому випадку довговічність пломби знижується: між зубними тканинами та пломбувальним матеріалом залишається мікрощілина. Через неї під пломбу можуть потрапити бактерії та розвинутися карієс.

Коли використовується кофердам, то під час лікування зуба створюються «сухі» умови, так що ніяких щілин між пломбою та зубними тканинами не буде.

Точно так само важлива ізоляція й під час ортопедичного лікування. Необхідно, щоб між вініром (або коронкою) і самим зубом не залишалося мікроскопічних зазорів через вологу. Еталонна герметичність у даному випадку є заставою довговічності реставрації.

Коли та яким чином встановлюється кофердам?

Ізоляцію накладають після введення місцевої анестезії. Існують різні техніки накладення латексного хустки. Наш лікар сам визначає, яка з них краще підходить вам. Але у всіх технік одна суть:

  • в латексі роблять дірочки: їх число залежить від того, скільки зубів потрібно лікувати;
  • рабердам акуратно натягується навколо зуба / зубів і фіксується спеціальним затискачем;
  • вільний край латексного хустки кріпиться на рамку;
  • фактично, перед лікарем залишається ізольована зона зі зручним доступом до одного або кількох зубів.
Стаття носить інформаційний характер, не може бути використана для встановлення діагнозу і не замінює консультацію лікаря. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

Детальніше про послуги