Формувач ясен при імплантації

16.08.2021 linked
Автор статті:
Хірург, Хірург-імплантолог

При імплантації найчастіше встановлюється не тільки титановий штифт (тобто імплантат), але й такий елемент, як формувач ясен. Він потрібен для того, щоб ясна «обхопили» штучні коронки точно так, як і наявні рідні зуби. В іншому випадку протез хоч і буде бездоганний за розміром, формою та кольором, але все одно буде виділятися на тлі природного зубного ряду.

У цьому сенсі установка формувача ясен — це той етап імплантації, який дозволяє досягти максимальної природності та відповідності до всіх естетичних вимог сучасного відновлення зубів.

Що таке формувач ясен?

Фактично це металевий ковпачок (як правило, використовується титан) з різьбовим сполученням біля основи і напівсферичною головкою, яка має циліндричну або конічну форму. Для кращого розуміння, що таке формувач ясен, можна провести аналогію зі звичайним болтом, що має круглу голівку.

Різьба потрібна для того, щоб формувач ясен був надійно зафіксований на самому імплантаті. Діаметр голівки відповідає габаритам майбутнього протеза (коронки). Відповідно, ці параметри суто індивідуальні та підбираються під конкретний клінічний випадок.

Чи завжди потрібна установка формувача ясен?

Установка формувача ясен — це не обов'язковий етап імплантації. Іншими словами, від цього елемента допустимо відмовитися. Але краще все ж використовувати його, особливо коли мова йде про відновлення зубів зони посмішки. Саме формувач у такому випадку підготує м'які тканини до майбутньої штучної коронки, а також створить так званий навколозубний валик, без якого складно розраховувати на максимальну природність і схожість протеза на натуральний зуб.

Практично всі виробники імплантаційних систем випускають формувачі ясен. Застосовувати рекомендується моделі тих же марок, що й сам імплантат. Тобто зі штифтами Nobel Biocare ми в «Дент Арт» застосовуємо і формувачі цього виробника. Аналогічно й із іншою продукцією.

Коли і як відбувається установка формувача ясен?

Установка формувача ясен може проводитися як безпосередньо при імплантації, так і після приживлення штучного кореня. Одразу ставлять цей елемент при одномоментній операції. А ось при класичній двоетапній процедурі формувач встановлюється вже на другому етапі, тобто після приживлення титанового стрижня — його інтеграції з кісткою щелепи. До речі, у двох цих випадках вартість формувача ясен залишається однаковою.

Розберемо докладніше етапи установки формувача ясен при 2-етапній імплантації:

  • спочатку виконується знеболювання того місця, де знаходиться імплантат;
  • потім, власне, здійснюються оперативні маніпуляції з установки. М'які тканини безпосередньо над верхівкою штифта розсікаються, з імплантату знімається ковпачок-заглушка та вкручується формувач. Далі рана зашивається;
  • протягом 2 тижнів після цього здійснюється безпосереднє формування ясен. Дискомфорт після установки, як правило, проходить вже через день. Знімати хворобливість дозволяють знеболюючі, але в більшості випадків вони не потрібні. Середній період використання формувача ясен становить 9 діб, але в цілому цей показник індивідуальний для кожного пацієнта.

У вартість формувача ясен входить як сам елемент, так і його установка, анестезія тощо.

Стаття носить інформаційний характер, не може бути використана для встановлення діагнозу і не замінює консультацію лікаря. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

Детальніше про послуги