Протезування. Мости або імпланти: в чому різниця і що обрати?

04.01.2021 linked
Автор статті:
Гнатолог, Ортопед

Коли річ заходить про протезування зубів, може виникнути плутанина. Само по собі протезування - це заміна втрачених зубів або їх частин штучними конструкціями. Тож, виходить що “міст”, “знімні щелепи”, вініри, коронки та бюгельні конструкції, все це є протезами.

Виділяють дві групи зубів: передні (їх призначення - відкушування їжі, забезпечення чіткої дикції та гарної усмішки) та бокові (основна функція яких - пережовування їжі).

З часом ми можемо втратити частину зубів: це стається через каріозні зміни, при багаторазовому лікуванні (стоншення, руйнування стінки зуба, ураження кореня), через травму та інші причини.

Коли втрачено один зуб, то протилежна сторона буде отримувати додаткове навантаження, передаватиме його на сусідні зуби в ряду або на всю зубну дугу.

А сторона із втраченим зубом, навпаки, не матиме навантаження - і буде повільно атрофуватися.

Варіанти втрати зубів, класифіковані залежно від їх розташування:

  1. кінцеві втрачені зуби (останні в ряду)
  2. бокові та передні дефекти
  3. комбіновані (відсутність останнього в ряду зуба та інших дефектів)
  4. наявність одинично розташованих зубів (коли втрачені майже всі зуби)

Така класифікація існує не просто так, адже від місця розташування втраченого зуба та від кількості втрачених зубів залежить вибір методу імплантації.

Існують наступні методи протезування зубів

Незнімні протези (міцно закріплені, немає потреби знімати їх кожен раз під час щоденної гігієни ротової порожнини):

Знімні протези (пацієнту необхідно щоденно самостійно знімати конструкцію та проводити її очищення):

  • бюгельні протези
  • пластинчаті протези

Який вид протезування найкращий?

Однозначної відповіді на це питання немає, адже у кожного з методів є свої показання та протипоказання, переваги та недоліки.

Вініри та встановлення керамічних накладок - є варіантами мікропротезування. Вони корегують відсутність невеликої частини зуба, сколи емалі, нерівний зубний край, широкий проміжок між передніми зубами та інше.

Протезування коронки зуба рекомендоване у випадках, коли втрачено більше ніж 50% коронкової частини зуба (тріщини зуба, зруйнована стінка). Тоді буде встановлено штучну коронку, а корінь зуба лишиться своїм. Коронки виготовляють із кераміки, металокераміки, цирконію, вони дуже міцні та не відрізняються зовні від наших природних зубів.

Мостоподібне протезування або “мости” рекомендовані при відсутності одного або декількох зубів поспіль (не останніх в ряду). У мостоподібних протезів є опорні частини та тіло (проміжна частина, яка складає собою лише коронки). Виходить дійсно схожа на міст конструкція - опори зафіксують на здорових, збережених зубах, а між ними буде каркас зі штучних коронок.

Перевагами є те, що під час жування навантаження буде передаватися на коріння опорних зубів та кісткову тканину щелепи (що є нормою), за допомогою такої конструкції можна відновити дикцію та отримати гарний естетичний вид зубів.

Недоліками такого протезування є те, що для фіксації опорних елементів необхідно препарувати (сточити) емаль здорових зубів, іноді є складним очищення незнімної конструкції, виникає подразнення ясен від штучних коронок.

Протезування на імплантах - це встановлення знімних або незнімних конструкцій, які закріплюються на імпланті (титановому корені).

Така система відновлення зубів буде найбільш відповідати природній конструкції зуба та відтворює його функції повністю.

За допомогою протезування на імплантах можна відновити як один окремий зуб (включаючи останні в ряду) так і велику кількість відсутніх зубів (наприклад, при адентії).

Бюгельний протез – є металевою дугою, на якій закріплені штучні коронки зубів, дуги протеза фіксуються (“чіпляються”) за здорові зуби. Такий вид протезування називають “напів фізіологічним” через те, що частина навантаження буде передаватися на опорні зуби, а частина на слизову тканину, ясна у місцях відсутніх зубів. Іноді це може викликати дискомфорт.

Знімні пластинчасті протези використовують у разі повної або часткової відсутності зубів. Вони імітують ясна та коронкові частини зубів. Такий протез фіксується на яснах, його треба знімати та очищати щоденно.

Недоліками є невисокі естетичні якості, а також можливість подразнення слизової оболонки та її хронічного травмування.

Записатися на консультацію стоматолога ортопеда можливо онлайн на сайті або за телефоном 0-800-331-300

Стаття носить інформаційний характер, не може бути використана для встановлення діагнозу і не замінює консультацію лікаря. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

Детальніше про послуги